Wandelheilige: wie van de drie?

Tot welke beschermheilige moet je je wenden als wandelaar in nood? Op internet circuleren drie kandidaten voor de functie: Sint Christoffel, Sint Joris en Sint Jacobus.

Sint Christoffel • Naamdag 24 juli • Attribuut: kind
Beschermheilige van onder andere reizigers, verkeersdeelnemers en pelgrims.
Aan te roepen in een noodsituatie.

St Christopher's Cathedral, Forrest ACT, 2 August 2006

Over Christoffel zijn verschillende legenden. De meest gebruikelijke in Europa is die waar Christoffel zijn leven begon als Reprobus. Deze Reprobus wilde zijn diensten alleen aanbieden aan het allerhoogste gezag. Hij trad eerst in dienst bij de koning, maar die bleek bang voor de keizer te zijn. Daarom ging Reprobus werken voor de keizer. Laat die nou bang zijn voor de duivel. Dus bood Reprobus zijn diensten aan de duivel aan. Die bleek bij nader inzien bang voor Christus. Maar ja, waar vind je die? Een kluizenaar adviseerde Reprobus dat hij Christus het beste kon dienen door mensen op zijn brede rug over een rivier te dragen. Reprobus ging aan de slag als een soort van reuzenveerman. Op zekere dag moest hij een klein kind overzetten. Tijdens de tocht door de rivier werd het kind zwaarder en zwaarder totdat Reprobus bezweek en tot zijn schouders in het water stond. Het kind bleek niet zomaar een kind. Nee, het was Christus. En nu ze toch in de rivier stonden doopte hij Reprobus gelijk maar even. Zijn doopnaam? Christoffel: Christusdrager. Christofel ging met een groen uitgelopen staf op pad om het evangelie te prediken. Het liep niet zo goed af met Christoffel: hij werd uiteindelijk gemarteld en onthoofd. Maar ja, daar ben je dan ook een beschermheilige voor.
Overigens in het Oost-Romeinse rijk verbeeldden ze Christoffel als een reus met een hondenkop. Dus wie weet helpt hij ook wel als er een grommende hond achter je aan zit.

Sint Joris • Naamdag: 23 april • Attributen: lans, draak en Sint Joris-kruis (rood kruis op wit schild)
Beschermheilige van onder andere scouts, toeristen en wandelaars.
Aan te roepen in geval van nood en bij behoefte aan beter wandelweer.

Sint-joris

Sint Joris is natuurlijk de heilig die een draak versloeg. Het verhaal gaat zo: een draak belaagde en stad en eiste dagelijks twee schapen, want anders….. Toen de laatste schapen op deze manier verdwenen waren, eiste de draak mensenoffers. Hierbij viel het lot ook op de dochter van de koning. In bruidskleren trad zij haar dood tegemoet. Gelukkig kwam toen toevallig net Joris langs, die de draak met een lans aanviel en verwondde. De prinses was voorlopig gered. Joris beloofde de koning en de stadsbevolking dat hij de draak zou doden als iedereen zich zou laten dopen. De koning en het volk vonden het best, als ze maar van die draak verlost waren. Joris klaarde de klus, doodde de draak en op die dag lieten 15.000 mensen zich dopen. Of Joris daarna ook met de prinses trouwde dat vertelt het heiligenverhaal niet. Alle sprookjes die er daarna van verteld zijn laten zijn verhaal wel op die en-ze-leefden-nog-lang-en-gelukkig-manier aflopen. Om Sint te worden is ook Joris gemarteld en onthoofd. Ik zal je details besparen.

Sint Jacobus de Meerdere • Naamdag: 25 juli • Attribuut: schelp
Beschermheilige van onder andere lastendragers, kousenmakers, hoedenmakers en pelgrims.
Allround heilige, overal voor aan te roepen.

sint-jacob

Terwijl Jacobus samen met Johannes aan het werk was op het schip van zijn vader Zebedeüs, riep Jezus hem om zijn volgeling te worden. Jacobus hoorde tot de intimi van Jezus en was waarschijnlijk zelfs een neef van hem. In het bijbel-boek Handelingen van de Apostelen valt te lezen dat hij door koning Herodes met het zwaard ter dood werd gebracht, als eerste van de discipelen/apostelen. Volgens een legende zouden twee van zijn leerlingen het stoffelijk overschot daarna in een boot zonder roer hebben gelegd en ook zelf zijn ingestapt. De boot bereikte vanzelf de kust van Noordwest-Spanje. De leerlingen gingen aan land en plaatsten het lichaam van Jacobus op een witte steen die onmiddellijk smolt als was en zich vanzelf vormde tot een prachtige sarcofaag. Het lichaam van Jacobus wordt vervolgens waardig begraven in de buurt van Lupuria. Eeuwen gaan voorbij. In 711 vallen de Moren Spanje binnen en veroveren het hele schiereiland. Niemand denkt nog aan het graf van de heilige Jacobus, tot er omstreeks 813 een groot wonder gebeurt. Een kluizenaar ziet op een zekere nacht een helder licht stralen boven een struikgewas. Dit verschijnsel herhaalt zich enige malen. Een plaatselijke bisschop schrijft een vasten voor van drie dagen en laat de aangegeven plaats onderzoeken. Tot grote verbazing komt onder overwoekerende plantengroei het graf van Sint Jacobus tevoorschijn. De koning wordt erbij geroepen en die bouwt een kerkje op het graf. Een bedevaartsoord is geboren: Santiago de Compostela.

Genoeg keus dus als het allemaal een keertje tegen zit op weg naar Rome en je wel een beschermheilige kunt gebruiken. Maar hopelijk is dat niet al te vaak en kun je vooral genieten van je reis. Marjolein, ik wens je heel veel mooie reisverhalen toe.

Plaats een reactie